Mikael fick ett plötsligt hjärtstopp
Mikael Holmgren, 46 år, bor på ön Hyppeln i Öckerös kommun i Göteborgs skärgård med fru och två barn. Ön har 180 boende och saknar broförbindelse men nås via färja från Öckerö.
En sensommardag 2012 stod Mikael och målade sitt staket. Solen sken och allt var normalt. Barnens kusin kommer fram och pratar med honom. Plötsligt faller han ihop. Därefter minns han ingenting förrän han vaknar upp på sjukhuset några dagar senare. Mikael hade drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Det händer ca 10 000 personer per år utanför sjukhus i Sverige
Det Mikael inte minns är att hans fru Anna rusade ut och tillsammans med en granne började göra HLR-räddning och att de fick inte liv i Mikael. Ingen andning. Ingen puls. De ringde 112 omedelbart.
Varje minut räknas
Snabbaste sättet att hämta en person från Hyppeln är att skicka en helikopter, men tyvärr var helikoptern upptagen med en annan utryckning. En ambulans från Öckerö kallades ut samtidigt och körde ner till färjeläget, men färjan var inte inne för avgång och överfarten tar 10 minuter så läget var mycket kritiskt. För varje minut som passerar minskar överlevnadschansen med 10 procent.
Anna fattade ett livsavgörande beslut. Hon sprang till församlingshemmet som ligger nära familjens hus och hämtade en hjärtstartare som finns där. Med den självinstruktion som följer med defibrillatorn var det lätt att koppla in apparaten och på ett par minuter få igång Mikaels hjärta igen.
Ambulansen kom 30 minuter efter att den tillkallades. Sedan kom helikoptern. Ambulanspersonalen kunde ta över och föra in Mikael till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Att rädda någons liv med en hjärtstartare samtidigt som man ska kontakta SOS Alarm och guida ambulanspersonal till rätt adress är ingen enkel uppgift. Särskilt inte i en situation som handlar om liv och död inom några minuter. I den här berättelsen är det Anna som är den riktiga hjälten.
Vem som helst kan drabbas av hjärtstopp
Läkarna har inte hittat något direkt fel med Mikaels hjärta. Någon omständighet fick hjärtat att komma ur rytmen. Han har i dag inga problem, men som säkerhet har han fått en inopererad ICD-dosa som håller koll på hjärtfrekvensen.
Efteråt har Mikael berättat:
Jag är oerhört tacksam för två saker: att min fru och hjärtstartaren fanns här. Hade de inte funnits i min närhet den där dagen i somras hade jag inte suttit här i dag. Man kan verkligen säga att hjärtstartare räddar liv, det kan jag skriva under på.
Hjärtstartaren som räddade Mikaels liv
Röda Korset har skänkt hjärtstartare från ViTri till ön Hyppeln och två närliggande öar.
Den modell som räddade livet på Mikael heter Powerheart AED G3 Plus och är en mycket avancerad hjärtstartare, antagligen den bästa som finns på marknaden. Den är väldigt enkel att hantera och kan användas av alla. Den analyserar hjärtats rytm och avgör om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt eller om det är bättre att göra hjärt- lungräddning.
Powerheart AED G3 Plus ger talande instruktioner som guidar användaren genom hela livräddningen (både hantering av hjärtstartaren och manuell hjärt- lungräddning). Den avancerade teknologin garanterar att det är inte möjligt att avge en stöt om det inte är nödvändigt.
G3 Plus är en högkvalitativ hjärtstartare som dagligen kontrollerar batteri, hårdvara, mjukvara och elektroder. Varje vecka och varje månad testar den själv högspänningselektroniken via en avancerad testfunktion vilket maximerar tillförlitligheten. Idag finns en nyare modell som bland annat har tvåspråksfunktion för att ännu fler ska ha möjlighet att använda hjärtstartaren på allmänna platser.