Branschrådet För Hjärtstartare i Sverige, BFHS, bekämpar stölder av hjärtstartare.

Problematiken kring stölder av hjärtstartare i Sverige är inte särskilt stor men tyvärr har den under senare tid varit växande. Till stor del beror det på att antalet apparater som sålts ökat och även antalet apparater som placerats i offentliga miljöer blivit avsevärt flera.

Hela idén med hjärtstartare är ju att de skall finnas tillgängliga när ett plötsligt hjärtstopp inträffar och då är det väsentligt att de inte förvaras inlåsta på ett sätt som begränsar åtkomsten i akut läge.

Tillgången till en hjärtstartare kan ju vara skillnaden mellan liv och död!

De flesta människor är medvetna om detta och även att det inte är ok att köpa stöldgods. Trots det finns en marknad där (oftast) privatpersoner väljer att köpa begagnade hjärtstartare som annonseras ut till vrakpris. Detta går emot både lagstiftningen – där förvärv i god tro inte längre kan hävdas – och dessutom klyschan ”verkar det vara för bra för att vara sant så är det nog inte sant…”.

BFHS har valt att angripa problemet från flera vinklar – dels att få köpare att undvika att handla med oseriösa säljare, dels att påverka de oseriösa säljarnas möjligheter att annonsera ut varorna. BFHS vill även uppmana dem som blir utsatta för stöld att utan tvekan alltid göra anmälan till polisen.

Blocket.se som är den ledande annonsmarknaden på nätet har idag meddelat BFHS att man hädanefter avser stoppa all annonsering av privatpersoner som vill sälja hjärtstartare eller defibrillatorer via deras sajt. BFHS är mycket positiva till detta ställningstagande och hoppas att även fler annonssajter på nätet följer efter denna seriösa hållning i frågan. Blocket.se uppmanar även sina besökare att anmäla annonser i det fall deras besökare har information eller misstankar kring oegentligheter även gällande andra produktkategorier.

För mer information kontakta:

Jonas Köpcke, ordförande BFHS, 0706256593

Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef Blocket.seKontakta oss för mer information eller offert på Hjärtstartare

Offert och Information